ΕΙΔΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΑΕΕ
Ερευνητικά πεδία
Η παρούσα μελέτη είναι συνέχεια της καταγραφής των ΑΕΕ που έχει ξεκινήσει στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο από το 2003 και μιας πολυκεντρικής καταγραφής των ΑΕΕ στον Ελλαδικό χώρο (“The Hellas Stroke Registry”). Η προηγούμενη καταγραφή στο τμήμα ΑΕΕ του Αιγινητείου νοσοκομείου έχει συγκεντρώσει δεδομένα από την οξεία φάση και την παρακολούθηση 1200 ασθενών.
Οι γενικοί στόχοι της μελέτης αυτής είναι να εκτιμήσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την άμεση και απώτερη έκβαση των ασθενών με ΑΕΕ.
Στην παρούσα μελέτη σαν άμεση έκβαση ορίζουμε την επιβίωση και την αναπηρία των ασθενών κατά την οξεία και υποξεία φάση. Σαν απώτερη έκβαση ορίζουμε τη θνητότητα και τις αιτίες θανάτου στη χρόνια φάση (5 έτη) καθώς και τα συνδυασμένα καρδιοαγγειακά συμβάντα κατά την ίδια περίοδο (νέο ΑΕΕ, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιοαγγειακός θάνατος, κλπ).
Υλικό: Σαν υλικό θα περιληφθούν ασθενείς που εισάγονται στην Α’ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου με οξύ ΑΕΕ.
Οξύ πρωτοεμφανιζόμενο ΑΕΕ
Ηλικία 18 ετών και άνω
Υποτροπή ΑΕΕ
Ασθενείς με κακοήθη νεοπλάσματα
Ασθενείς με επισκληρίδιο ή υποσκληρίδιο αιμάτωμα
Ασθενείς σε κώμα στους οποίους δεν επιβεβαιώθηκε ΑΕΕ με CT ή με
νεκροψία.
Για κάθε ασθενή με πιθανό ΑΕΕ θα καταγράφονται οι ακόλουθες πληροφορίες:
Η καταγραφή περιλαμβάνει περιλαμβάνει την τακτική παρακολούθηση των ασθενών κατά τον 3ο, 6ο και 12ο μήνα μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο κατά το πρώτο έτος. Τα επόμενα έτη κάθε ασθενής θα επανεξετάζεται ανά έτος. Οι ασθενείς θα παρακολουθούνται στο ειδικό ιατρείο ΑΕΕ κάθε Δευτέρα 10.00-14.00 (υπεύθυνη κ. Βασιλοπούλου). Κατά την εξέταση θα εκτιμάται η νευρολογική και καρδιολογική κατάσταση, τα ζωτικά σημεία, και η πορεία της αποκατάστασης. Επιπλέον θα καταγράφεται αναλυτικά η φαρμακευτική αγωγή την οποία λαμβάνει ο ασθενής ως δευτερογενή πρόληψη καθώς και η συμμόρφωση στη θεραπεία.
Συμβουλευτική για τις νευρολογικές εκδηλώσεις του αιματολογικού νοσήματος
Πολυετή εμπειρία νοσηλείας αλλά και συμβουλευτικής ασθενών νεαρής ηλικίας με ΑΕΕ σε συνεργασία με κέντρα του εξωτερικού και προσπάθεια καταγραφής σε διεθνή βάση δεδομένων.
Καταγραφή Ελλήνων ασθενών με νόσο ή σύνδρομο
Η νόσος Moya- Moya είναι σπάνια αγγειοπάθεια που χαρακτηρίζεται από αμφοτερόπλευρη ή ετερόπλευρη ,προοδευτικώς εξελισσόμενη στένωση και απόφραξη των ενδοκράνιων αγγείων της πρόσθιας κυκλοφορίας και δημιουργία δικτύου εύθραυστων αγγείων στη βάση του εγκεφάλου. Αποτελεί σπάνιο αίτιο ΑΕΕ (ισχαιμικών και αιμορραγικών) τόσο στον παιδιατρικό όσο και στον ενήλικο πληθυσμό. Σε χώρες όπως Ιαπωνία και Κίνα η νόσος έχει γενετικό υπόβαθρο όμως αυτό δεν φαίνεται να ισχύει στους Καυκάσιους. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία της νόσου στον μη ασιατικό πληθυσμό νόσος, στοιχεία που να αφορούν την συχνότητα ,την κλινική εικόνα ,την αντιμετώπιση, την πρόγνωση και το γενετικό ή μη υπόβαθρο. Το τμήμα Αγγειακών Εγκεφαλικών Νοσημάτων της Α’ Νευρολογικής Κλινικής, παρακολουθεί αρκετά χρόνια και καταγράφει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αρκετών ασθενών με Νόσο Moya -Μoya και υποστηρίζει με την πολυεπιστημονική ομάδα που το πλαισιώνει, τη συμπτωματική θεραπεία και τη φυσική αποκατάσταση αυτών των ασθενών. |
|
Υπεύθυνη Ειδικών Ιατρείων ΑΕΕ
Σοφία Βασιλοπούλου- Επίκ.Καθ.Νευρολογίας –LINK CV
Ελένη Κορομπόκη, Ειδική Παθολόγος- LINK CV
Αργυρώ Τουντοπούλου, Νευρολόγος-Ειδική Νευρουπερηχογραφίας Επιστημονική Συνεργάτης - LINK CV