Περιγραφή κλινικού έργου:
Οι Κλινικοί Κοινωνικοί Λειτουργοί παρέχουν εξειδικευμένη φροντίδα και μέριμνα προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς και του υποστηρικτικού του περιβάλλοντος, σε όλες τις δομές της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ – Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Το κλινικό τους έργο συμπορεύεται με την δυναμική της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής, στους άξονες της θεραπευτικής προσέγγισης, της εκπαίδευσης και της έρευνας.
- Εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους Κοινωνικής Εργασίας με άτομα, ομάδες, οικογένεια και κοινότητα.
- Συμβάλλουν στην πρόληψη, θεραπευτική αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, παρέχοντας υπηρεσίες διαγνωστικού, συμβουλευτικού και θεραπευτικού χαρακτήρα σε άτομα, οικογένειες και ομάδες ( π.δ.50/1989).
- Μεριμνούν για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, της κοινωνικής και επαγγελματικής λειτουργικότητας, της ποιότητας ζωής ατόμων και ομάδων, προσφέροντας θεραπευτικές, συμβουλευτικές και υποστηρικτικές παρεμβάσεις.
- Συνηγορούν για θεσμικές αλλαγές σε τομείς που άπτονται της ψυχικής υγείας και των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.
- Εκπαιδεύουν προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Κοινωνικής Εργασίας. Συμμετέχουν στην εκπαίδευση και άλλων επαγγελματιών συναφών επιστημονικών πεδίων.
- Πραγματοποιούν ψυχοκοινωνικές ερευνητικές μελέτες και συμμετέχουν σε ερευνητικά πρωτόκολλα της Κλινικής.
Αναλυτικότερα:
- Διενεργούν ψυχοκοινωνική μελέτη (καταγραφή στοιχείων, ανίχνευση αιτιοπαθογένειας).
- Διαμορφώνουν ψυχοκοινωνική εκτίμηση / διάγνωση (ψυχοκοινωνικών συνθηκών περιβάλλοντος, οικογενειακών δυναμικών και οικογενειακής ατμόσφαιρας, οικογενειακής επιβάρυνσης, εκφραζόμενου συναισθήματος, λειτουργικότητας οικογένειας και κοινωνικών ρόλων, επικινδυνότητας, στιγματισμού).
- Εκπονούν και εκτελούν σχέδια θεραπευτικών παρεμβάσεων, δράσεων και ενεργειών για την αντιμετώπιση προβλημάτων, δυσκολιών, αναγκών σε άτομα, οικογένειες και ομάδες.
- Παρέχουν υποστήριξη, συμβουλευτική και συνηγορία σε άτομα, οικογένειες, ομάδες.
- Αναπτύσσουν και εφαρμόζουν ψυχοκοινωνικά εργαλεία και πρωτοκόλλα.
- Συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς που επιλαμβάνονται θέματα ψυχικής υγείας για παραπομπές με στόχο την κοινωνικοποίηση, ενσωμάτωση και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.
- Επικοινωνούν με φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς για την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και των οικογενειών τους.
- Συμμετέχουν σε διεπιστημονικά ερευνητικά πρωτόκολλα, ομάδες εργασίας και επιτροπές εντός και εκτός του φορέα απασχόλησης.
- Οργανώνουν και διενεργούν δράσεις για την ψυχική υγεία στην κοινότητα, αγωγή κοινότητας.
- Διερευνούν, αξιολογούν και υποβάλλουν προτάσεις σε συνεργασία με τις διεπιστημονικές ομάδες για την επίλυση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ψυχικές διαταραχές βάσει των εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων, μεθοδολογικών εργαλείων κλπ.
- Εφαρμόζουν ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις ανάλογα με την ειδική εκπαίδευση που έχουν λάβει.