ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗΣ
Η ψυχική υγεία των ηλικιωμένων διεθνώς, αναγνωρίζεται, ως σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Για το λόγο αυτό η Ψυχογηριατρική, ως σύγχρονη γηροεπιστήμη (geroscience) κατανοεί και προσεγγίζει τα προβλήματα της ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων ως αλληλεπίδραση διεργασιών που σχετίζονται τόσο με τη γήρανση όσο και με τις ψυχολογικές, ψυχοκοινωνικές και βιολογικές ευαλωτότητες.
Στο πλαίσιο αυτό και για να ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργεί η αύξηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων ανθρώπων, συστάθηκε η Ψυχογηριατρική Μονάδα της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής.
Η δομή και η λειτουργία της αποτυπώνονται στην τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής, ΦΕΚ 24/09/2019, αρ. φύλλου 3564, άρθρο 3, παράγραφος α) Ενδονοσοκομειακά τμήματα και παράγραφος στ) Ειδικοί τομείς κλινικών-ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ως Ειδικός τομέας Ψυχογηριατρικής με προγράμματα: προαγωγής ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων, τηλεψυχογηριατρικής, ψυχοθεραπείας, ιατρείο μνήμης, μελέτης των νευρονοητικών και άλλων ψυχικών διαταραχών και των νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων της άνοιας.
Ο Ειδικός τομέας Ψυχογηριατρικής περιλαμβάνει:
- Ειδικό Ιατρείο Ψυχογηριατρικής/Ιατρείο Μνήμης
- Υπηρεσία Τηλεψυχογηριατρικής/ Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης (ΟΠΨΥ)
- Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας στο τμήμα Παλαιολόγου Β
Ειδικό Ιατρείο Ψυχογηριατρικής / Ιατρείο Μνήμης
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ
Στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον για την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων και των υπερηλίκων εμφανίζεται τη δεκαετία του 1980, με τους πρωτοπόρους της ελληνικής Ψυχογηριατρικής να δημιουργούν αντίστοιχα τμήματα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, στο Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο και στην Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, ΕΚΠΑ, με υπεύθυνο τον Αν. Καθ. Ψυχιατρικής Α. Μαΐλλη. Ο κος Μαΐλλης δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας ενός Ειδικού Ιατρείου, το οποίο θα ασχολείται με τα Οργανικά Ψυχοσύνδρομα, όρος που απηχεί τη συμμετοχή της οργανικής αιτιοπαθογένειας στις ψυχιατρικές διαταραχές. Με πρωτοβουλία του, καθιερώνεται το Ειδικό Ιατρείο Οργανικών Ψυχοσυνδρόμων και μετέπειτα τo 2002 το ειδικό ιατρείο Ψυχογηριατρικής/ιατρείο μνήμης στο Αιγινήτειο νοσοκομείο που ασχολείται με τη Νευροψυχιατρική της Τρίτης ηλικίας και την Ψυχογηριατρική.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
To ειδικό ιατρείο απευθύνεται σε ανθρώπους που εμφανίζουν δυσκολία στην μνήμη τους, σε ανθρώπους που πάσχουν από άνοια και εμφανίζουν αλλαγές στην συμπεριφορά τους και στους φροντιστές τους, σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη και άλλα γηριατρικά σύνδρομα.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Οι ηλικιωμένοι ασθενείς με ψυχογηριατρικά προβλήματα και οι φροντιστές τους αποτελούν ένα πληθυσμό με ιδιαίτερες ανάγκες και οι απαιτούμενες επιλεγμένες θεραπευτικές φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές/ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις καλούνται να προσαρμοστούν, ακολουθώντας τη βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση, σε ένα εξατομικευμένο πρότυπο φροντίδας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ιεράρχηση των υπαρχουσών αναγκών, αλλά και τα σύγχρονα βιβλιογραφικά τεκμήρια.
ΣΚΟΠΟΣ
- Η έγκαιρη αναγνώριση και διάγνωση των νευρονοητικών διαταραχών σε ηλικιωμένους ασθενείς (άτομα άνω των 60 ετών) και περιλαμβάνει ψυχοκοινωνική, γηριατρική, ψυχογηριατρική, και νευροψυχολογική εκτίμηση.
- Η διαφορική διάγνωση νευρονοητικών και ψυχιατρικών διαταραχών (για παράδειγμα γηριατρική κατάθλιψη), των οποίων η κλινική εικόνα δυνητικά αλληλοεπικαλύπτεται
- Η αξιολόγηση και διαχείριση των νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων, που συνοδεύουν τις νευρονοητικές διαταραχές. Το Ειδικό Ιατρείο Ψυχογηριατρικής - Ιατρείο Μνήμης είναι από το 2002 εξειδικευμένο κέντρο στη μελέτη, διαχείριση των νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων των ασθενών με άνοια που περιλαμβάνει την προσεκτική εκτίμηση και αντιμετώπιση των παραγόντων εκείνων (παθολογικών, ψυχιατρικών, φαρμακευτικών, ψυχοκοινωνικών ή περιβαλλοντικών) που δυνητικά συνεισφέρουν στην εμφάνιση, επιδείνωση ή διαιώνιση των εκάστοτε παρατηρούμενων διαταραχών συμπεριφοράς.
- Η ανίχνευση αισθητηριακών διαταραχώνκαι συμβουλευτική ασθενών και φροντιστών (λειτουργίες όρασης και ακοής) σε ασθενείς με νευρονοητικές διαταραχές. Σκοπός η κατανόηση της αλληλεξάρτησης μεταξύ αισθητηριακών προβλημάτων και λειτουργίας της νοητικής και ψυχικής υγείας (https://www.sense-cog.eu).
- Η παροχή εξατομικευμένων θεραπευτικών επιλογών και παρεμβάσεων (φαρμακευτικών και ψυχοθεραπευτικών), τόσο σε ασθενείς όσο και σε φροντιστές. Επί ειδικών ενδείξεων, σε ασθενείς με κατάθλιψη, με ήπια νοητική διαταραχή και κατάθλιψη εφαρμόζεται η θεραπεία προσαρμογής και επίλυσης προβλημάτων (Problem solving – adaptation therapy, (PATH). H εφαρμογή της ψυχοθεραπείας γίνεται από εκπαιδευμένο προσωπικό (Kiosses et al., 2011)
- Η νοσηλεία περιστατικών που χρήζουν ειδικής προσέγγισης ή περαιτέρω διαγνωστικής διερεύνησης και θεραπευτικής αντιμετώπισης στο τμήμα της Ψυχογηριατρικής Μονάδας του Αιγινήτειου Νοσοκομείου
ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Διεπιστημονική ομάδα στελεχώνει το ειδικό ιατρείο με εξειδικευμένους ψυχιάτρους στην ψυχογηριατρική, γενική ιατρό εξειδικευμέμη στην γηριατρική, ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό εξειδικευμένες στην ψυχογηριατρική.
Η επιστημονική ομάδα συνεργάζεται με την Μονάδα νευροαπεικόνισης του Αιγινήτειου νοσοκομείου με σκοπό την αξιοποίηση των απεικονιστικών τεχνικών στην άνοια αλλά και στην γηριατρική κατάθλιψη, την Μονάδα Νευροψυχολογίας και Διαταραχών Λόγου, το τμήμα Νευροεκφυλιστικών νοσημάτων και το Ειδικό Ιατρείο ν. Παρκινσον της Α Νευρολογικής κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου.
Η διεπιστημονική ομάδα αποτελείται από,Αντώνιος Μ. Πολίτης, Καθηγητής Ψυχιατρικής, ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος ειδικού ιατρείου, Αναπληρωτής υπεύθυνος, Ευερίνα Α. Κατιρτζόγλου, Ψυχίατρος, Επιστημονικοί Συνεργάτες, Βασίλειος Δημητρίου, Ψυχίατρος, Ευαγγελία Κ. Σταμούλη Γενική Ιατρός, εξωτερική συνεργάτης, Μαρία Ε. Πασσά, Κοινωνική Λειτουργός, με εξειδίκευση στις ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις στην τρίτη ηλικία, Ευαγγελία Κοντογιάννη Ψυχολόγος, εξωτερική συνεργάτης με εξειδίκευση στα αισθητηριακά ελλείματα.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Το ειδικό ιατρείο λειτουργεί κάθε Τετάρτη, 9:00 πμ με 15:00 μμ, κατόπιν ραντεβού. Η κράτηση γίνεται τηλεφωνικά από το προσωπικό του Ειδικού Ιατρείου σε συνεργασία με τη γραμματεία των εξωτερικών ιατρείων της Α Ψυχιατρικής κλινικής. Για τη λειτουργία του Ειδικού Ιατρείου χρησιμοποιούνται δύο χώροι που πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας, όπως αυτά καθορίζονται από τη σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που έχει κυρωθεί με το νόμο 4074/2012 και από το εθνικό σχέδιο δράσης για άτομα με αναπηρίες:
- Κεντρικό κτίριο του Αιγινήτειου Νοσοκομείου. Εξωτερικά Ιατρεία, τις Τετάρτες.
- Κτίριο εργαστηρίων «Κώστας Στεφανής» του, στο εργαστήριο Ψυχογηριατρικής, τις υπόλοιπες ημέρες.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τηλεφωνικά (2107289272) κάθε Τετάρτη 13.00-14.00. Η τηλεφωνική επικοινωνία επιτελείται από το προσωπικό του Ειδικού Ιατρείου εκ περιτροπής.
Υπηρεσία Τηλεψυχογηριατρικής/ Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης (ΟΠΨΥ)
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Η παροχή υπηρεσιών σε ηλικιωμένους με προβλήματα ψυχικής υγείας, με άνοια και στους φροντιστές τους που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές δεν είναι ανάλογη αυτών που παρέχονται σε αστικά κέντρα λόγω απουσίας ειδικών υπηρεσιών.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Έχοντας υπόψιν τις πληθυσμιακές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της ν. Άνδρου, λειτούργεί από το 2004 το Πρώτο πρόγραμμα τηλειατρικής/τηλεψυχογηριατρικής «ΥΔΡΟΥΣΑ». Με τη χρήση της σύγχρονης τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας (πλατφόρμα συνεργασίας του ΕΚΠΑ https://synergasia.uoa.gr ) ενίσχυσε το σημαντικό έργο της διάγνωσης, της θεραπείας που προσφέρει το Κ.Υ. και επίλυσε συνεργατικά και συμπληρωματικά σημαντικά προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών για την ψυχική υγεία ηλικιωμένων του νησιού και κάλυψε ακόμη και τις ανάγκες ασθενών που έχρηζαν νοσηλεία στην Α’ Ψυχιατρική κλινική
ΕΞΕΛΙΞΗ
Η πρώτη καινοτόμος ψηφιακή δράση για τη Ψυχική και τη Υγεία του Νου των ηλικιωμένων -Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης (ΟΠΨΥ) (https://hermes-tk.med.uoa.gr)- σε απομακρυσμένες περιοχές στην Ελλάδα σχεδιάστηκε και λειτουργεί από το 2022 με πρωτοβουλία της ‘Α Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και με την ενεργό υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας.
ΣΚΟΠΟΣ
Η ΟΠΨΥ παρέχει πρόληψη, πρώιμη διάγνωση και θεραπεία, μεταδιαγνωστική συνεχιζόμενη εξατομικευμένη φροντίδα, υπηρεσίες συμβουλευτικής στις οικογένειες, περίθαλψη στην κοινότητα, διασύνδεση με τις λοιπές μονάδες ψυχικής υγείας του Τομέα Ψυχικής Υγείας της περιοχής) στην ΠΦΥ μη αστικών απομακρυσμένων περιοχών με ιδιαίτερα προβλήματα πρόσβασης .
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η ΟΠΨΥ βασίζεται σε τέσσερεις άξονες α) Διασύνδεση-συνεργασία Πρωτοβάθμιας-Τριτοβάθμιας φροντίδα υγείας β) Εκπαίδευση λειτουργών υγείας ΠΦΥ γ) Σύγχρονη Τηλειατρική. Ανάμεσα στις βασικές καινοτομίες της δράσης είναι και η ψηφιακή πλατφόρμα που αναπτύχθηκε από το Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΚΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, η ψηφιακή πλατφόρμα ενσωματώνει: (i) ένα καινοτόμο σύστημα τηλεδιάγνωσης και επιτήρησης παραγόντων κινδύνου ψυχικής υγείας ηλικιωμένων, (ii) ένα εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης για τους επαγγελματίες ιατρικούς και μη ιατρικούς επαγγελματίες που προσφέρει μαθήματα και διαδικτυακά σεμινάρια σε ψυχογηριατρικά θέματα και (iii) μια ανοιχτή δημόσια ψηφιακή βιβλιοθήκη με υλικό ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την ψυχική υγεία στη γήρανση.
Η πλατφόρμα επιτρέπει τη σύγχρονη και ασύγχρονη επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων επαγγελματιών, καθώς και την αξιολόγηση των πολύπλοκων αναγκών των ασθενών στο σπίτι τους ή στο κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από επαγγελματίες της ψυχογηριατρικής μονάδας μέσω τηλεδιάσκεψης.
Το 2024 η ΟΠΨΥ εντάχθηκε στη «Υλοποίηση καινοτόμων δράσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας» και το σχεδιασμό, υλοποίηση και εποπτεία την έχει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και λειτουργεί δύο καθορισμένες ημέρες σύνδεσης Τρίτη και Πέμπτη, 10.00-12.00πμ και 14.00-17.00 μμ, κατόπιν ραντεβού. Η κράτηση γίνεται από τους συντονιστές της υπηρεσίας με έδρα τα Κ.Υ.
ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Αντώνιος Μ. Πολίτης, Καθηγητής Ψυχιατρικής, ΕΚΠΑ, Κώστας Σιάρκος, Ψυχίατρος, επιστημονικός συνεργάτης, Α’ Ψυχιατρική Κλινική ,Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ΕΚΠΑ, Ρήγας-Φίλιππος Σολδάτος, επιστημονικός συνεργάτης, Α’ Ψυχιατρική Κλινική ,Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ΕΚΠΑ, Βασίλειος Δημητρίου, επιστημονικός συνεργάτης, Α’ Ψυχιατρική Κλινική ,Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ΕΚΠΑ, Μαρία Πασσά,Κοινωνική Λειτουργός εξειδικευμένη σε θέματα ψυχογηριατρικής
Σήμερα, συμμετέχουν ενεργά, ακόμη το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, 5 ΥΠΕ, 10 Κέντρα Υγείας, απ’ όλη την Ελλάδα, 40 λειτουργοί υγείας. Η ΟΠΨΥ έχει προσφέρει τις καινοτόμες υπηρεσίες σε περισσότερους από 1000 ωφελούμενους άνω των 60 ετών, με δυσκολίες στη μνήμη, ν. Alzheimer, γηριατρική κατάθλιψη και άλλα προβλήματα υγείας.
Το πρότυπο της ΟΠΨΥ προσφέρει φιλικές προς τους επωφελούμενους και τους λειτουργούς υγείας καινοτόμες υπηρεσίες τηλεϊατρικής, συντονισμένη παροχή υπηρεσιών από λειτουργούς υγείας, την ΠΦΥ και άλλες υποστηρικτικές κοινοτικές υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πιλότο για την ευρύτερη κάλυψη αναγκών των ηλικιωμένων ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.
Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας
Τμήμα Παλαιολόγου Β΄
ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Η πτέρυγα Παλαιολόγου βρίσκεται στο ισόγειο του Αιγινητείου Νοσοκομείου και φιλοξενεί δύο ενδονοσοκομειακά τμήματα, το τμήμα Παλαιολόγου Α’ και το τμήμα Παλαιολόγου Β’. Το τμήμα Παλαιολόγου Β’ βρίσκεται περιλαμβάνει 9 κλίνες ασθενών, που κατανέμονται σε 4 δίκλινους θαλάμους (δύο δίκλινοι γενικής ψυχιατρικής, δύο δίκλινοι ψυχογηριατρικής και ένα θάλαμο αυξημένης ψυχογηριατρικής φροντίδας).
Στο πλαίσιο αυτό συστάθηκε το 2008 η ενδονοσοκομειακή ψυχογηριατρική μονάδα στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο με σκοπό την εξειδικευμένη/εξατομικευμένη διαγνωστική και θεραπευτική παρέμβαση των ηλικιωμένων ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας που περιλαμβάνουν κυρίως τις νευρονοητικές διαταραχές (άνοιες) και τις ψυχογηριατρικές διαταραχές (γηριατρική κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και άλλα γηριατρικά σύνδρομα). Η ενδονοσοκομειακή ψυχογηριατρική μονάδα καλύπτει τις κλινικές και εκπαιδευτικές ανάγκες που δημιουργούνται λόγω της διαφορετικής κλινικής εικόνας και αιτιοπαθογένειας, των ψυχικών διαταραχών στην τρίτη ηλικία, εξοπλίστηκε με 5 ειδικές κλίνες για τους ηλικιωμένους ασθενείς ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα και ποιότητα κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ
Η ανάγκη για παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας αποτελεί τον βασικό γνώμονα για την νοσηλεία των ασθενών. Η διαδικασία εισαγωγής που ακολουθείται ξεκινά με αξιολόγηση του ασθενούς είτε στην εφημερία του τμήματος- το τμήμα Παλαιολόγου Β’ είναι ενταγμένο στις κυκλικές εφημερίες του Αιγινητείου νοσοκομείου- είτε από τα τακτικά/ειδικά εξωτερικά ιατρεία είτε από το ειδικό ιατρείο ψυχογηριατρικής.
Όλοι οι ασθενείς μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους στο Τμήμα Παλαιολόγου Β’ διασυνδέονται-παραπέμπονται για τακτική παρακολούθηση είτε στα Τακτικά ιατρεία της Α ψυχιατρικής κλινικής, είτε στις τομεοποιημένες μονάδες ψυχικής υγείας, είτε στα ειδικά εξωτερικά ιατρεία της Α’ Ψυχιατρικής κλινικής ανάλογα με τη διάγνωση του εξιτηρίου τους. Ενώ οι ψυχογηριατρικοί ασθενείς παραπέμπονται στο ειδικό ιατρείο Ψυχογηριατρικής .
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο Τμήμα Παλαιολόγου Β εκπαιδεύονται στη Ψυχιατρική 2-3 ιατροί (ειδικευόμενοι στη Ψυχιατρική και στη Νευρολογία), οι οποίοι συμμετέχουν στην θεραπευτική ομάδα και αναλαμβάνουν με εποπτεία την παρακολούθηση των ασθενών που νοσηλεύονται. Επίσης, παρακολουθούν τις δραστηριότητες του τμήματος οι προπτυχιακοί φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κατά την περίοδο της εκπαίδευσής τους, καθώς και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές νευροψυχολογίας, γηριατρικής, νοσηλευτές που παρακολουθούν το πρόγραμμα ειδικότητας ψυχικής υγείας του Υπουργείου Υγείας και φοιτητές νοσηλευτικής ΕΚΠΑ και ΠΑΔΑ. Το τμήμα συμμετέχει στο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ψυχιατρικής κλινικής με συζητήσεις ενδιαφερόντων περιστατικών και παρουσιάσεις των ερευνητικών δραστηριοτήτων. Στην διάρκεια της εκπαίδευσης τους οι εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν τις κλινικές δραστηριότητες και προσεγγίζουν τους ασθενείς με το βιοψυχοκοινωνικό πρότυπο της ολοκληρωμένης φροντίδας
ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Ιατρική υπηρεσία
Το τμήμα Παλαιολόγου Β αποτελείται από στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από Ψυχίατρους, Υπεύθυνος τμήματος, Αντώνιος Μ. Πολίτης, Καθηγητής Ψυχιατρικής, ΕΚΠΑ, Αναπληρωτής υπεύθυνος, Νικόλαος Κόκρας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Επιστημονικοί συνεργάτες, Ευερίνα Α. Κατιρτζόγλου, Ψυχίατρος,Κ. Σιάρκος, Ψυχίατρος , 2 Ειδικευόμενους Ψυχιατρικής και πλαισιώνεται από ειδικό παθολόγο Αντώνη Δημητρακόπουλο, και καρδιολόγο, Ηλία Γιαλάφο. Το τμήμα Παλαιολόγου Β συνεργάζεται με την Μονάδα Νευροαπεικόνισης του Αιγινήτειου νοσοκομείου με σκοπό την αξιοποίηση των απεικονιστικών τεχνικών στην άνοια αλλά και στην γηριατρική κατάθλιψη, με το τμήμα Νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, με το Ειδικό Ιατρείο ν. Παρκινσον της Α Νευρολογικής κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου και με το ειδικό ιατρείο ψυχογηριατρικής για την διαχείριση των νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με άνοια.
Η Ιατρική υπηρεσία εργάζεται με υπευθυνότητα και χρησιμοποιεί θεραπευτικές παρεμβάσεις φαρμακευτικές και ψυχοκοινωνικές που βασίζονται σε διεθνώς αποδεκτά θεραπευτικά πρωτόκολλα και σε συνεργασία με τις νοσηλευτική, κοινωνική και υπηρεσία εργοθεραπείας διαμορφώνει την θεραπευτική ομάδα που στοχεύει μέσα από το πλαίσιο της εξατομικευμένης απαρτιωμένης βιοψυχοκοινωνικής προσέγγισης στην αποτελεσματική διαχείριση των αναγκών των ασθενών.
Νοσηλευτική Υπηρεσία
Η νοσηλευτική υπηρεσία στο τμήμα Παλαιολόγου Β΄ διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία και πολύχρονη επιστημονική εμπειρία και στο πεδίο της ψυχογηριατρικής για την φροντίδα των ηλικιωμένων ασθενών που μείζονος σημασίας είναι τόσο η γνώση των ιδιαίτερων νοσηλευτικών αναγκών όσο και ο άμεσος εντοπισμός και επίλυσή των παθολογικών προβλημάτων.
Το κλινικό νοσηλευτικό έργο διασφαλίζεται από το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται με μέθοδο και υπευθυνότητα έχοντας ως στόχο την ασφάλεια, την καλή ποιότητα νοσηλείας, γίνεται σε 24ωρη βάση βασίζεται σε διεθνή νοσηλευτικά πρωτόκολλα και περιλαμβάνει την ψυχοεκπαίδευση, τη συμμετοχή στη θεραπευτική ομάδα, τη βοήθεια στις καθημερινές δραστηριότητες και την εξατομικευμένη νοσηλευτική φροντίδα των νοσηλευομένων. Για την καλύτερη οργάνωση του νοσηλευτικού έργου χρησιμοποιείται η τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου εισαγωγών, η λήψη του εξατομικευμένου νοσηλευτικού ιστορικού, η τήρηση ατομικού νοσηλευτικού φακέλου του ασθενή και τέλος η νοσηλευτική υπηρεσία φροντίζει για την προμήθεια υλικών και εξοπλισμού, τη συντήρηση και την επισκευή ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.
Το Νοσηλευτικό προσωπικό περιλαμβάνει τη Δήμητρα Εξηνταβελώνη, Προϊσταμένη πτέρυγας Παλαιολόγου Β΄, Αιμιλία Πανταζή, Νοσηλεύτρια ΤΕ, ειδίκευση στην ψυχική υγεία, κάτοχος μεταπτυχιακού, υποψήφια διδάκτωρ, Μάνια Σεϊταρίδη, Νοσηλεύτρια ΠΕ, ειδίκευση στην ψυχική υγεία, κάτοχος μεταπτυχιακού, υποψήφια διδάκτωρ, Γιαννίκη Ευαγγελία, Νοσηλεύτρια ΤΕ, ειδίκευση στην ψυχική υγεία, Άρτεμις Τσιονάρα, Νοσηλεύτρια ΔΕ, Πουπουρίδου Χριστίνα, Νοσηλεύτρια ΤΕ Ψαρρά Ειρήνη – βοηθός θαλάμου , επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό, Τόπη Μαρία, Νοσηλεύτρια ΠΕ, κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού, Αρχοντούλη Ευφροσύνη, Νοσηλεύτρια ΔΕ, Κοντού Μυρσίνη, Νοσηλεύτρια ΔΕ και 3 ειδικευόμενοι νοσηλευτικής ψυχικής υγείας.
Εργοθεραπεία, Όλγα Κοντοκώστα, οι ομάδες εργοθεραπείας διεξάγονται 2 φορές την εβδομάδα και αποτελούν σημαντική παρέμβαση στην ψυχογηριατρική απκατάσταση, κάθε Δευτέρα και Τρίτη και Κοινωνική Υπηρεσία, η κα Μαρία Πασσά μέχρι το 2023 και από το 2023 η κα Ελένη Στυλιανοπούλου. Η ψυχοκοινωνική μελέτη του κάθε ασθενούς είναι ιδιαίτερα σημαντική στη ψυχογηριατρική γιατί καθοδηγεί την εξατομικευμένη ψυχοκοινωνική παρέμβαση και περιλαμβάνει τόσο την οικογένεια (ψυχοεκπαίδευση, ανάδειξη της πολυπλοκότητας των κοινωνικών και ψυχολογικών παραμέτρων που ενδεχομένως επιβαρύνουν ή μειώνουν την έκβαση της φροντίδας, την κατανόηση των σημαντικών γεγονότων ζωής των ασθενών, με στόχο την δημιουργία συνεργατικής σχέσης καθ’ όλη την διάρκεια της νοσηλείας κ.λ.π) όσο και τον ασθενή (ανάδειξη και καταγραφή των κοινωνικών αναγκών, την διερεύνηση και κατανόηση των ψυχοτραυματικών γεγονότων ζωής που ενδεχομένως επηρεάζουν την εμπλοκή ή και την έκβαση της θεραπευτικής διαδικασίας, διασύνδεση με κοινοτικές ψυχοκοινωνικές δομές.κλπ)
Παραϊατρικό προσωπικό (τραπεζοκόμοι, υπηρεσία καθαριότητας) καλύπτουν και το Τμήμα Α (επιπλέον 9 κλίνες ασθενών), ενώ οι τραυματιοφορείς καλύπτουν όλο το Αιγινήτειο Νοσοκομείο (Α Νευρολογική και Α Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ).
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γραφείο υπευθύνου τμήματος Παλαιολόγου Β΄: 2107289257
Γραφείο αναπληρωτή υπευθυνου τμηματος Παλαιολόγου Β΄: 2107289191
Γραφείο Ιατρών: τηλ. 2107289256
Νοσηλευτική υπηρεσία τηλ. 2107289140
Κοιν. Υπηρεσία: 2107289191