Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΕΥΡΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Γενικές πληροφορίες

Το εργαστήριο είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, το 1961, από τον Καθηγητή Ι. Πατρίκιο και με υπεύθυνο τον Αναπλ. Καθηγητή Κ. Λυγιδάκη. Από τη δημιουργία του διατηρεί αρχείο με περισσότερους από 45.000 ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων έχουν εξεταστεί περισσότερες από 2 φορές.Από το 2000 έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο, ενώ το αρχείο από το 1961 έχει εκσυγχρονιστεί με ηλεκτρονικό ευρετήριο.

 

Εκτελούμενες εξετάσεις:

Εκτελούνται όλες οι εξετάσεις που γίνονται και στα καλύτερα διεθνή εργαστήρια: 

ΗΜΓ, ποσοτικό ΗΜΓ,  Κινητικές Ταχύτητες αγωγής (ΚΤΑ), Αισθητικές ταχύτητες αγωγής (ΑΤΑ), F-κύμα, Η-reflex, Ηλεκτρομυογράφημα μονήρους μυικής ίνας (ΗΜΜΙ), Επαναληπτικά ερεθίσματα (RNS), Τενόντια αντανακλαστικά, Blink reflex, Διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός (TMS), Σωματοαισθητικά προκλητά δυναμικά, Συμπαθητική δερματική απάντηση (SSR), Ουδός θερμού-ψυχρού (QST), Μέτρηση αριθμού κινητικών μονάδων (MUNE).
 

  ►   ΦΟΡΜΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ    



Χώρος & εξοπλισμός

Το εργαστήριο λειτουργεί στο χώρο των εργαστηρίων σε χώρο 60 περίπου m2. Διαθέτει 2 Ηλεκτρομυογράφους Medtronic Κeypoint NET και Nihon Kohden  Νeuropack Σ, Διακρανιακό Μαγνητικό Ερεθιστή (TMS) Magstim , Συσκευή μελέτης του  ουδού θερμικής αισθητικότητας Triple T.

 

Συχνότερα νοσήματα – Παραπομπές στο εργαστήριο

Στο εργαστήριο εξετάζονται ασθενείς με νοσήματα του Περιφερικού νευρικού συστήματος και των μυών: Μονονευρίτιδες (τραυματικές, πιεστικές, αυτοάνοσες), πολυνευροπάθειες (τοξικές, λοιμώδεις, αυτοάνοσες, κληρονομικές, κλπ), ριζοπάθειες, πλεγματίτιδες,Νοσήματα των προσθίων κεράτων, νοσήματα της νευρομυικής σύναψης (Μυασθένεια, μυασθενικό σύνδρομο), μυοπάθειες.

Με τον  TMS ελέγχεται κυρίως η αγωγή της πυραμιδικής οδού με ερεθισμό του φλοιού του εγκεφάλου, αλλά και των περιφερικών νεύρων με ερεθισμό των ριζών και των νεύρων.

 Οι εξεταζόμενοι είναι ασθενείς που νοσηλεύονται στην κλινική, παραπέμπονται από τα γενικά και ειδικά ιεξωτερικά ιατρεία της κλινικής μας, νοσηλεύονται σε άλλα νοσοκομεία της Αθήνας (κυρίως σε Αρεραίειο, Αλεξάνδρα, Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Νοσοκομεία πάιδων), παραπέμπονται από ιδιώτες ιατρούς. Συχνά επίσης παραπέμπονται ασθενείς από άλλους νομούς, κυρίως από την κεντρική και τη νότια Ελλάδα.

Στο εργαστήριο έχουν Δημιουργηθεί και χρησιμοποιούνται φυσιολογικές  τιμές για όλες τις εκτελούμενες εξετάσεις.
 

 

Υπεύθυνος Εργαστηρίου :

    Κοκότης Παναγιώτης, Αναπληρωτής Kαθηγητής


Λοιπό προσωπικό:

    Αναγνώστου Ευάγγελος, Αναπληρωτής Kαθηγητής

    Μπουντζιούκα Χρυσάνθη, Νευρολόγος

    ΣΙΒΕΡΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ : Νοσηλεύτρια

Τηλέφωνο επικοινωνίας:

2107250410

 

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

  1. Στο εργαστήριο εκπαιδεύονται φοιτητές Ιατρικής 5ου έτους, ειδικοί Νευρολόγοι, ιατροί του ΕΣΥ, ειδικευόμενοι στη Νευρολογία, φοιτητές νοσηλευτικής των ΤΕΙ.
  2. Εκπόνηση Διδακτορικών διατριβών
  3. Υποχρεωτικό κατ’επιλογήν μάθημα «Εισαγωγή στην Κλινική Νευροφυσιολογία»
  4. Συμμετοχή με ομιλίες, σεμινάρια και παρουσιάσεις περιστατικών στα πανελλήνια συνέδρια της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Νευροφυσιολογίας
  5. Συμμετοχή στο μεταπτυχιακό Πρόγραμμα « Κλινική Νευροφυσιολογία» με θεωρητικά μαθήματα και πρακτική άσκηση των φοιτητών
  6. Πενθήμερο σεμινάριο Ηλεκτρομυογραφίας για την ΕΝΕΕ το 2012
  7. Μηνιαίες συναντήσεις με Νευρολόγους της Αττικής για συζήτηση ενδιαφερόντων και σπάνιων περιστατικών
  8. Εβδομαδιαίες συναντήσεις τους ιατρούς του τμήματος Νευρομυικών νοσημάτων του νοσοκομείου μας  και του Μυοπαθολογικού εργαστηρίου για συζήτηση  ενδιαφερόντων και σπάνιων περιστατικών.

Ερευνητικές δραστηριότητες