Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΜΟΝΑΔΑ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

 ΜΟΝΑΔΑ ΑΕΕ

Η ΜονάδαΑγγειακών Εγκεφαλικών Νοσημάτων της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, δημιουργήθηκε το 2010 στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο με σκοπό την αντιμετώπιση ασθενών με οξέα αλλά και χρόνια Αγγειακά Νευρολογικά Νοσήματα. Το 2011 εξοπλίστηκε με 6 ειδικές κλίνες και monitor συνεχούς καταγραφής ζωτικών σημείων (Μονάδα ΑΕΕ- Strokeunit) σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

 Η νευρολογική κλινική του  Νοσοκομείου μας συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ενεργών εφημεριών  αντιμετωπίζει ετησίως περίπου 200 ασθενείς με οξύ ΑΕΕ.

Στην οξεία φάση του ισχαιμικού ΑΕΕ οι ασθενείς, εντός του θεραπευτικού παραθύρου των 4,5 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων,  αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση ενδοφλέβιας θρομβόλυσης, εάν δεν υπάρχει αντένδειξη. Όλοι οι ασθενείς με ΑΕΕ είτε ισχαιμικό είτε αιμορραγικό αντιμετωπίζονται στην οξεία φάση με στενή παρακολούθηση και σταθεροποίηση της κλινικής τους κατάστασης από εξειδικευμένο ιατρικό (νευρολόγους, ειδικό παθολόγο) και νοσηλευτικό προσωπικό με 24ωρη καταγραφή των ζωτικών τους σημείων (αρτηριακής πίεσης, καρδιακού ρυθμού, ρυθμού αναπνοών και κορεσμού οξυγόνου) και έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών. Με τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων (σε συνεργασία και με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων) καθορίζεται και αντιμετωπίζεται ο υποκείμενος αιτιοπαθογενετικός μηχανισμός, ενώ σε συνεργασία με τη μονάδα φυσιοθεραπείας επιτελείται η πρώιμη κινητοποίηση των ασθενών. Η στενή συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία της Νευρολογικής κλινικής εξασφαλίζει την περαιτέρω φυσική αποκατάσταση του ασθενούς στις κατάλληλες δομές εκτός Νοσοκομείου καθώς και την κοινωνική του επανένταξη. Μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο όλοι οι ασθενείς παρακολουθούνται τακτικά στο Ειδικό Ιατρείο ΑΕΕ, όπου παραπέμπονται και ασθενείς με ΑΕΕ από άλλα νοσοκομεία ή από ιδιώτες ιατρούς για  εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Στη Μονάδα ΑΕΕ ανήκει και το εργαστήριο Νευρουπερηχογραφίας με υπερηχογραφικό μηχάνημα  για  την άμεση απεικόνιση των αγγείων του τραχήλου και του εγκεφάλου και τον καθορισμό της αιτίας του ισχαιμικού ΑΕΕ με βασικό μέλημα την αντιμετώπιση αυτής και την αποφυγή υποτροπής. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος αποτελεί αξιόπιστη μέθοδο διάγνωσης αγγειακών διαταραχών και νοσημάτων. Το διακρανιακό υπερηχογράφημα (διακρανιακό doppler/duplex) επιτρέπει τη μελέτη του ενδοκράνιου αγγειακού δικτύου και την ανίχνευση στενώσεων σε αυτό καθώς και τη διερεύνηση του παράπλευρου δικτύου στην περίπτωση στένωσης ή απόφραξης των εξωκράνιων εγκεφαλικών αγγείων. Με λειτουργικές δοκιμασίες υπάρχει δυνατότητα ανίχνευσης διαφυγής ως πιθανής αιτίας ΑΕΕ (με έγχυση αναδευμένου φυσιολογικού ορού-τεστ φυσσαλίδων), καθώς και ελέγχου εμβολικών σημάτων (με συνεχή καταγραφή doppler), δίνοντας αρκετές  πληροφορίες με σκοπό την εξατομικευμένη αντιμετώπιση του ασθενούς. Τέλος με το διακρανιακό υπερηχογράφημα επιτρέπεται τον υπολογισμό της  μετατόπισης της μέσης γραμμής, την εκτίμηση της έκτασης του εμφράκτου παρά την  κλίνη του ασθενούς και τη στενή παρακολούθηση αυτού.

Η Μονάδα ΑΕΕ  διαθέτει επιπλέον και 3 φορητές  συσκευές 24ώρης καταγραφής αρτηριακής πίεσης και 2 φορητές  συσκευές συνεχούς ηλεκτροκαρδιογραφικής καταγραφής (Holter πίεσης και ρυθμού).

 

 

Υπεύθυνη Μονάδας ΑΕΕ

Σοφία Βασιλοπούλου - Επίκ.Καθ.Νευρολογίας

 

Ειδικός Σύμβουλος Μονάδας ΑΕΕ και υπεύθυνη της 24ώρης καταγραφής και ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης 

Ελένη Κορομπόκη, Παθολόγος

 

Υπεύθυνη Εργαστηρίου Νευρουπερηχογραφίας

Αργυρώ Τουντοπούλου, Νευρολόγος- Επιστημονική Συνεργάτης