Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΕΙΔΙΚΑ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Κέντρο Ειδικών Νευρολογικών Νοσημάτων της Α' Νευρολογικής κλινικής (Ειδικά Ιατρεία) μεταφέρεται στο νέο κτίριο του Αιγινητείου νοσοκομείου στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου 21 , 1ος όροφος.

Τηλ. επικοινωνίας (νέο): 2107289448
e-mail: eidikaiatreianeurologias@med.uoa.gr

                                                   Η προϊσταμένη               
                                          Δρ Χρυσοβιτσάνου Χρύσα       

 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΕΙΔΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ)

Διεύθυνση: Παπαδιαμαντοπούλου 21, 11528

Πληροφορίες: Προϊσταμένη:  Δρ Χρυσοβιτσάνου Χρύσα

Τηλέφωνο: 2107289448  -  2107251315,  Fax: 210 725761

e-mail: eidikaiatreianeurologias@med.uoa.gr

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19

Το Κέντρο Ειδικών Νευρολογικών Νοσηματων (Ειδικά Ιατρεία) πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινητειο Νοσοκομείο παραμένει ανοικτό για τους ασθενείς. 

Στην είσοδο θα σας υποδεχθεί νοσηλευτής και πρέπει να δεχθείτε τις συστάσεις του για χρήση κατάλληλης μάσκας και με τον σωστό τρόπο, λήψη ιστορικού,  θερμομέτρηση και χρήση αντισηπτικού. 

Παράκληση, αν έχετε συμπτώματα ύποπτα για λοίμωξη ή έχετε έρθει σε  επαφή με άτομο θετικό στον κορονοιό, μην προσέλθετε στο ραντεβού σας. Θα σας βοηθήσουμε με άλλο τρόπο, αρκεί να μας ενημερώσετε. 

Στο χώρο των ειδικών ιατρείων εισέρχονται μόνο όσοι θα εξεταστούν. Όσοι θέλουν πληροφορίες, να παραλάβουν συνταγές κ.α. , να κλείσουν ραντεβού ή οτιδήποτε άλλο δεν θα εισέρχονται στο χώρο, αλλά θα εξυπηρετηθούν στον προθάλαμο. Συνοδοί επιτρέπονται μόνο σε ανήλικους ασθενείς, σε άτομα με αναπηρία και άτομα με νοητική υστέρηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιτρέπεται μόνο ένα άτομο. 

Σε πολλές περιπτώσεις ασθενών, που είναι εφικτό, το ραντεβού τους μπορεί να γίνει διαδικτυακά ή τηλεφωνικά. Ρωτήστε σχετικά με αυτό στο τηλεφωνικό κέντρο. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, ζητήστε από τους οικείους σας να σας εγκαταστήσουν εφαρμογές όπως Skype ή zoom, ώστε αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε να το έχετε έτοιμο. 

Ενεργοποιήσετε την άυλη  συνταγογράφηση

Αν μένετε σε άλλο νομό και θέλετε να μετακινηθείτε Αθήνα για το ραντεβού σας, ενημερώστε μας να σας στείλουμε στο mail βεβαίωση μετακίνησης

Αν δεν έχετε προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικών μηνυμάτων (mail), είναι καλό να δημιουργήσετε. 

Μην αμελείτε την φροντίδα της υγείας σας. Οι εξετάσεις παρακολούθησης και η λήψη της αγωγής σας πρέπει να συνεχίσουν εκτός αν υπάρχουν οδηγίες από τον θεράποντα ιατρό σας για τροποποίηση της αγωγής. 

Φροντίστε να κάνετε κάποιου είδους άσκηση που είναι κατάλληλη για εσάς και προσαρμόσετε την διατροφή σας σε υγιεινά πρότυπα. 

Είμαστε πάντα εδώ για να σας βοηθήσουμε, όμως και η δική σας συμβολή είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και παράλληλα να μην παραμεληθεί η φροντίδα του νοσήματός σας. 

 

ΕΙΔΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΝΟΣΗΜΑ

ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ

ΙΛΙΓΓΟΥ & ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

ΝΟΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ (Ν. Σκαρμέας)

ΝΟΣΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

ΝΟΣΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ - ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

ΣΠΑΝΙΩΝ ΑΝΟΙΩΝ & ΑΤΥΠΩΝ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ (Ε. Καπάκη)

ΜΝΗΜΗΣ - ΝΟΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ - ΣΠΑΝΙΩΝ ΑΝΟΙΩΝ (Σωκ. Παπαγεωργίου)

ΜΝΗΜΗΣ, ΑΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΥ ΠΑΡΚΙΣΟΝ, ΜΕΣΩ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ (ΕΔΙΤ) (Σωκ. Παπαγεωργίου)

ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ

ΝΟΣΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΩΝΑ

ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑΣ & ΑΛΛΩΝ ΝΟΣΩΝ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΗΣ ΣΥΝΑΨΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΩΝ ΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΩΝ

ΝΕΥΡΟΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΠΙΚΤΗΤΩΝ ΜΥΟΠΑΘΕΙΩΝ

ΑΠΟΜΥΕΛΙΝΩΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΝΕΥΡΟΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

 

ΙΣΤΟΡΙΑ & ΣΚΟΠΟΣ

Το Κέντρο Ειδικών Νευρολογικών Νοσημάτων, στο οποίο ανήκουν τα ειδικά ιατρεία ξεκίνησε να  λειτουργεί από το 2004, με πρωτοβουλία του Διευθυντή-Καθηγητή Δ. Βασιλόπουλου και της Αν. Καθ. Δαβάκη Παναγιώτα.

Το έργο του τμήματος αυτού, δεν περιορίζεται στη νευρολογική εξέταση, τη διάγνωση και τη φαρμακευτική προσέγγιση, αλλά αντιμετωπίζει το άτομο ολιστικά, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας σε κοινωνικό, ψυχολογικό τομέα όχι μόνο στους ασθενείς αλλά και στους οικείους τους.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Από τον Απρίλιο του 2019, η Α’ Νευρολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Αιγινήτειο έχει εγκριθεί ως Εθνικό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για σπάνιες νευρολογικές παθήσεις.

Ασθενείς που πάσχουν από σπάνια νευρολογική ασθένεια μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη γραμματεία των Ειδικών Εξωτερικών Ιατρείων (Τηλ. 30- 2107289448 - 2107251315).

 

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:

Το τηλεφωνικό κέντρο των Ειδικών Ιατρείων υποστηρίζεται από ειδικά εκπαιδευμένο Νοσηλευτή, ο οποίος προσπαθεί να δώσει λύσεις στα αιτήματα των καλούντων, ακολουθώντας πρωτόκολλα διαχείρισης και αλγόριθμους. Σε περίπτωση που το αίτημα χρειάζεται ιατρική παρέμβαση, μεταφέρεται στον θεράποντα ιατρό.

 

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Εκπαίδευση από εξειδικευμένο Νοσηλευτή για τα παρακάτω θέματα:

  • ενέσιμη αγωγή
  • φροντίδα κύστεως-εντέρου
  • φροντίδα δέρματος
  • διαχείριση της νόσου από τους ασθενείς
  • διαχείριση της νόσου και του ασθενή από το φροντιστή

 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:

Η ψυχολόγος των ειδικών Ιατρείων βλέπει ασθενείς, μετά από παραπομπή του νευρολόγου σε ατομικές συνεδρίες

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Κάποια από τα ιατρεία υποστηρίζονται από παρακολούθηση ψυχιάτρου, διαφορετικά ο ασθενής παραπέμπεται στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου μας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:

 Η στενή συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του νοσοκομείου μας για στήριξη ασθενή και οικογένειας στα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, βοηθά ώστε η προσέγγιση να είναι ολιστική, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω

ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚH  ΥΠΟΣΤHΡΙΞΗ:

Τα Ειδικά ιατρεία λειτουργούν σε εξωτερική βάση και ως επακόλουθο αυτού η φυσιοθεραπευτική παρέμβαση αφορά μόνο συμβουλευτική προς τους ασθενείς από την υπηρεσία Φυσιοθεραπείας του νοσοκομείου μας

OMAΔΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ (SUPPORTGROUPS)

Στα πλαίσια του Ειδικού ιατρείου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, άνοιας και Ν. PARKINSON λειτουργούν Ομάδες υποστήριξης (support groups), σκοπός των οποίων είναι:

•          Η παροχή πληροφοριών για την νόσο, συμπτώματα, πορεία, θεραπευτική προσέγγιση κ.α.

•          Η παροχή βοήθειας στις  επιπτώσεις της νόσου στην οικογενειακή ζωή, την εργασία και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις

•          Η παροχή βοήθειας για την αποδοχή της νόσου και προσαρμογής στη νέα κατάσταση

•          Συμβουλευτική σε θέματα καθημερινής ζωής και φροντίδας

•          Εκπαίδευση σε νοσηλευτικά θέματα (ενέσιμη αγωγή, φροντίδα κύστεως-εντέρου, φροντίδα δέρματος)

•          Η διαχείριση του στρες που ακολουθεί την διάγνωση

•          Μέτρηση επιπέδων στρες, κατάθλιψης και άγχους πριν και μετά την ομάδα

(υπεύθυνη λειτουργίας μονάδων: Δρ Χρυσοβιτσάνου Χρύσα)

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ:

Στα πλαίσια του Ειδικού ιατρείου Νοητικών Διαταραχών λειτουργούν σεμινάρια φροντιστών ατόμων με άνοια, καθώς και ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν για πληροφορίες συμμετοχής στα ειδικά Ιατρεία, πρωινές ώρες.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ:

Στο χώρο των Ειδικών Ιατρείων υπάρχει δυνατότητα να δώσετε φάρμακα που δε χρησιμοποιούνται, εφόσον έχουν διατηρηθεί σωστά, για να δοθούν σε συνασθενείς που τα έχουν ανάγκη.

 

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ:

Στο χώρο των ειδικών ιατρείων λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, όπου μπορούν οι ασθενείς και οι οικογένειες τους να χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια αναμονής τους στο χώρο, αλλά μπορούν και να τα πάρουν  στο σπίτι τους.

Επίσης, μπορούν να φέρουν βιβλία που δεν χρειάζονται πια για να τα αφήσουν στη βιβλιοθήκη.