ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΤΥΠΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝΙΣΜΟΥ
ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Το Ειδικό Ιατρείο Άτυπου Παρκινσονισμού έχει ως στόχο την ανίχνευση, διερεύνηση, συστηματική παρακολούθηση και συμπτωματική αντιμετώπιση ασθενών με σπάνια αίτια κινητικών διαταραχών.
Στο ιατρείο παρακολουθούνται ασθενείς με σπάνια αίτια παρκινσονισμού, στα οποία εντάσσονται τα επαυξημένα παρκινσονικά σύνδρομα (προοδευτική υπερπυρηνική παράλυση, φλοιοβασικής εκφύλιση, ατροφία πολλαπλών συστημάτων) αλλά και άλλα σπανιότερα αίτια άτυπου-άτυπου παρκινσονισμού.
Η προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση είναι το δεύτερο συχνότερο παρκινσονικό σύνδρομο νευροεκφυλιστικής αρχής, μετά από την σποραδική μορφή της νόσου Parkinson (και τρίτο συνολικά μετά και τον παρκινσονισμό αγγειακής αρχής). Ο επιπολασμός σε επιδημιολογικές μελέτες κυμαίνεται από 1,4 έως 4,9/100.000, ενώ η επίπτωση κυμαίνεται από 0,3-1,1/100.000 ανάέτος.
Η ατροφία πολλαπλών συστημάτων αποτελεί και αυτή σπάνιο νευρολογικό νόσημα, που συνδυάζει δυσαυτονομία, παρκινσονισμό, παρεγκεφαλιδική και πυραμιδική σημειολογία. Η επίπτωσή της υπολογίζεται σε 4.4/100.000.
Η φλοιοβασική εκφύλιση θεωρείται το σπανιότερο από τα επαυξημένα παρκινσονικά σύνδρομα. Παριστά το 4-6% περίπου των ασθενών με παρκινσονισμό, με επίπτωση 0,6-0,9 ανά 100,000 ανάέτος. Δεν υπάρχουν πληθυσμιακές μελέτες που να προσδιορίζουν τον επιπολασμό του νοσήματος επακριβώς. Συνηθέστερος φαινότυπος της φλοιοβασικής εκφύλισης αποτελεί το φλοιοβασικό σύνδρομο. Παρόλα αυτά τα τελευταία έτη, παθολογοανατομικές μελέτες, αλλά και μελέτες βιοδεικτών ΕΝΥ, κατέδειξαν την ύπαρξη και άλλων αιτιολογικών διαγνώσεων, κυρίως της νόσου Alzheimer, ως αίτιο του συνδρόμου.
Στο Ειδικό Ιατρείο Σπάνιων Ανοιών και Άτυπων Παρκινσονικών Συνδρόμων η διερεύνηση που διενεργείται περιλαμβάνει τα κάτωθι:
Πλην της διαγνωστικής προσέγγισης, σε συνεργασία με τη Μονάδα Νευρολογικής Αποκατάστασης, καταβάλλεται προσπάθεια μη φαρμακευτικής παρέμβασης για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Επιπροσθέτως, σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία, επιχειρείται επίλυση των πολλών κοινωνικών προβλημάτων που συχνά συνοδεύουν τα νοσήματα αυτά.
Σημειώνεται ότι το Ιατρείο Σπάνιων Ανοιών και Άτυπων Παρκινσονικών Συνδρόμων ουσιαστικά αποτελεί επέκταση του Κλινικού Τμήματος Νοσηλείας Β (Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων και Επιληψίας) και λειτουργεί σε άμεση συνεργασία με αυτό, αλλά και με τη Μονάδα Νευροχημείας και βιολογικών δεικτών, αναλαμβάνοντας την συστηματική παρακολούθηση ασθενών που διαγιγνώσκονται με κάποιο σπάνιο αίτιο κινητικής διαταραχής, ενώ παράλληλα παραπέμπονται προς εισαγωγή στο Τμήμα Β’ Νοσηλείας ασθενείς, που δεν δύνανται να διεκπεραιωθούν σε εξωτερική βάση.
ΙΑΤΡΟΙ:
Ιατρείο Άτυπου Παρκινσονισμού
Κωνσταντινίδης Βασίλειος, Νευρολόγος, Ε.ΔΙ.Π.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
210-7251315