Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑΣ & ΑΛΛΩΝ ΝΟΣΩΝ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΗΣ ΣΥΝΑΨΗΣ

ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΝΟΣΩΝ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗΣ ΣΥΝΑΨΗΣ

ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Το Ειδικό Ιατρείο Μυασθένειας  και άλλων Νόσων της Νευρομυϊκής σύναψης της Α Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, λειτουργεί από το Φεβρουάριο του 2008 και παρέχει τη δυνατότητα τακτικής κλινικής παρακολούθησης σε μεγάλο αριθμών ασθενών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα τελευταία τρία έτη έχουν εξεταστεί συνολικά περίπου 1312 ασθενείς.

Η πλειοψηφία αυτών των περιστατικών αφορά περιστατικά επίκτητης αυτοάνοσης μυασθένειας. Λόγω της κατανομής της μυϊκής αδυναμίας η μυασθένεια είναι μια εν δυνάμει απειλητική για τη ζωή του ασθενούς νόσος. Η κατάσταση αυτή αναφέρεται στη μυασθενική κρίση. H νόσος είναι εν δυνάμει θεραπεύσιμη με την εφαρμογή διαφόρων ανοσολογικών θεραπειών. Ο στόχος της θεραπείας της μυασθένειας είναι ο ασθενής να έχει προσδόκιμο επιβίωσης και ποιότητα ζωής  σαν να μην είχε μυασθένεια. Η επίτευξη αυτού του στόχου, που επιτυγχάνεται σε υψηλό ποσοστό ασθενών, απαιτεί έγκαιρη διάγνωση, έγκαιρη και εξατομικευμένη θεραπεία και στενή κλινική παρακολούθηση. Η νόσος δεν είναι μία, υπάρχουν υπο-ομάδες της μυασθένειας με κλινικές, θεραπευτικές και προγνωστικές ιδιαιτερότητες. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, στο Ειδικό Ιατρείο παρέχεται η δυνατότητα εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης και κλινικής παρακολούθησης, όπως επιτάσσει η νόσος.

Άλλη αυτοάνοση πάθηση της νευρομυϊκής σύναψης, λιγότερο συχνή από τη μυασθένεια, είναι το μυασθενικό σύνδρομο Lambert-Eaton.

Στην περίπτωση του παρανεοπλασματικού μυασθενικού συνδρόμου αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τις ενδείξεις η υποκείμενη νεοπλασία (συνήθως μικροκυτταρικό του πνεύμονα), ενώ στο μη σχετιζόμενο με νεοπλασία μυασθενικό σύνδρομο η θεραπευτική προσέγγιση είναι συμπτωματική και ανοσολογική.

Επίσης άλλα πιο σπάνια νοσήματα, όπως η επίκτητη νευρομυοτονία και τα σπάνια συγγενή (μη αυτοάνοσα) μυασθενικά σύνδρομα εντάσσονται στο Ειδικό Ιατρείο.

Η διαγνωστική προσέγγιση ξεκινάει από την κλινική υποψία που τίθεται κατόπιν της κλινικής εξέτασης και της λήψης του ιστορικού του ασθενούς, από εξειδικευμένους νευρολόγους.

Σημαντικό ρόλο στο διαγνωστικό έλεγχο των νοσημάτων της νευρομυϊκής σύναψης διαδραματίζει ο ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος της νευρομυϊκής σύναψης που πραγματοποιείται συνήθως στο Ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο της Α Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, οι γιατροί του οποίου διαθέτουν εξαιρετική εμπειρία και εξειδίκευση.

Επίσης, σημαντικό μέρος του παρακλινικού ελέγχου είναι ο έλεγχος αυτοαντισωμάτων, ειδικών για το νόσημα του οποίου έχει τεθεί η υποψία. Ο έλεγχος αυτός γίνεται σε Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα.

Ο απεικονιστικός έλεγχος του μεσοθωρακίου για την αναζήτηση παθολογίας από το θύμο αδένα, ο οποίος συχνά εμπλέκεται σε αυτοάνοσα νοσήματα της νευρομυϊκής σύναψης όπως η μυασθένεια και η νευρομυοτονία, γίνεται συνήθως στο Μαγνητικό Τομογράφο του ΕΚΠΑ που στεγάζεται στο Αιγινήτειο ή στο Μαγνητικό Τομογράφο ή Αξονικό Τομογράφο του Αρεταιείου Νοσοκομείου.

Στενή είναι η συνεργασία του Ειδικού Ιατρείου με Θωρακοχειρουργικά Τμήματα Γενικών Νοσοκομείων, για τη διενέργεια θυμεκτομών όπου ενδείκνυται και υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις όπως αυτές υπαγορεύονται από τη διεθνή βιβλιογραφία.

Στενή είναι επίσης η συνεργασία με τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου ‘’Αλεξάνδρα’’ για την παροχή της φροντίδας που απαιτείται σε επικείμενη ή εμφανή μυασθενική κρίση. Σταθερή είναι επίσης η συνεργασία με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στα νοσοκομεία ‘’Αλεξάνδρα’’ και ‘’Αρεταίειο’’ που παρέχει τη δυνατότητα πλασμαφαιρέσεων όταν υπάρχει ένδειξη, όπως στη σοβαρή επιδείνωση της γνωστής μυασθένειας ή στην έναρξη της νόσου για τον ταχύ έλεγχο των μυασθενικών συμπτωμάτων μέχρι να δράσει η λοιπή ανοσολογική θεραπεία.

Λόγω της προσβολής των αναπνευστικών μυών, σημαντική είναι η συνεργασία με  Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου ‘’Σωτηρία΄΄ για τη διενέργεια ενδελεχούς ελέγχου της λειτουργίας των αναπνευστικών μυών. Ο έλεγχος αυτός είναι σημαντικός τόσο για την υποκλινική ανίχνευση αναπνευστικής προσβολής όσο και για την παρακολούθηση της εξέλιξης αυτής.

Η πολυεπίπεδη αυτή προσέγγιση μπορεί να απαιτεί και τη νοσηλεία των ασθενών στο Κλινικό Τμήμα των Νευρομυϊκών Νοσημάτων της Α Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, όπου υπεύθυνοι ιατροί είναι οι υπεύθυνοι ιατροί του Ειδικού Ιατρείου.

Υπεύθυνη Ιατρός

Ζούβελου Βασιλική

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑ