Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΟΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ

Αντικείμενο του Εργαστηρίου:

Το εργαστήριο έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης πολλών μεθοδολογιών, συμπεριλαμβανομένων: κυτταροκαλλιεργειών-μικροσκοπίας φθορισμού, ανοσοϊστοχημείας, ανοσοπροσδιορισμών (ELISA, Western-blot κ.α.), πρωτεϊνικής και λιπιδικής χημείας. Το κύριο αντικείμενο του εργαστηρίου είναι η ανίχνευση, χαρακτηρισμός και ποσοτικοποίηση αντι-νευρωνικών αντισωμάτων καθώς και ο καθορισμός βιολογικών δεικτών. Μερικά από τα αντιγόνα-στόχοι των αντισωμάτων που μελετά, συμπεριλαμβάνουν: MAG, SGPG, GM1, CD1a, sulfatide, και Gm2. Επίσης, το εργαστήριο στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί ως κέντρο αναφοράς για την εκτέλεση της εξέτασης 14-3-3, για την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

Σε στενή συνεργασία με άλλα έγκυρα εργαστήρια του Ελληνικού χώρου, στα πλαίσια ερευνητικών πρωτοκόλλων, έχει την δυνατότητα αναζήτησης αντισωμάτων έναντι πρακτικά όλων των γνωστών αντιγόνων που ενέχονται στις απομυελινωτικές νόσους (όπως: αντι-AQP4, αντι-MOG, αντι-GFAP και αντι-AQP1 αντισωμάτων).

Το εργαστήριο έχει δημιουργήσει, διατηρεί και αναπτύσσει μια μεγάλη βιοβάση καλά χαρακτηρισμένων βιολογικών υλικών (δειγμάτων ορών και ΕΝΥ) ασθενών με νευρο­ανοσολογικά/απομυελινωτικά νοσήματα, που παρακολουθούνται στο Τμήμα απομυελινωτικών νοσημάτων της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής. Η βιοβάση είναι στενά συνδεδεμένη με την αντίστοιχη βάση κλινικών και εργαστηριακών δεδομένων, με την σύμφωνη γνώμη των ασθενών. Οι δύο βάσεις είναι πολύτιμες και για την αναζήτηση νέων αυτοαντιγόνων και αυτοαντισωμάτων και την μελέτη της παθογόνου δράσης τους, με στόχο την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών.

Πρόσφατα ερευνητικά ενδιαφέροντα του εργαστηρίου συμπεριλαμβάνουν:

α. Συντονισμός Πανελλήνιας μελέτης (σε συνεργασία με 8 νευρολογικές κλινικές) για την ανίχνευση αντι-MOG αντισωμάτων σε ασθενείς με απομυελινωτικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της οπτικής νευρομυελίτιδας, οπτικής νευρίτιδας, μυελίτιδας, εγκεφαλομυελίτιδας, εγκεφαλίτιδας και άτυπης σκλήρυνσης κατά πλάκας: συσχέτιση με κλινικά και ακτινολογικά χαρακτηριστικά.

β.Μελέτη αυτοαντισωμάτων κατά ενός νέου αυτοαντιγόνου στην οπτική νευρομυελίτιδα (AQP1) και σκλήρυνση κατά πλάκας: κλινικο-ακτινολογικός χαρακτηρισμός των θετικών σε AQP1 αντισώματα ασθενών.

γ. Μελέτη άτυπων μορφών της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

δ. Αντιγόνα στόχοι στις παραπρωτεινηκές νευροπάθειες.


Υπεύθυνος Εργαστηρίου:

Κωνσταντίνος Κυλιντηρέας Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας

Συνεργάτες Εργαστηρίου:

Ιωάννα Μάμαλη, Βιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δημήτρης Τζανετάκος, Νευρολόγος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος

Τηλέφωνο Επικοινωνίας:

210 7289236