Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΜΕΤΑΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΞΕΝΩΝΕΣ

 

ΜΕΤΑΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ

 

Ο Μετανοσοκομειακός Ξενώνας του Αιγινητείου Νοσοκομείου είναι μία δομή στεγαστικής αποκατάστασης και αποτελεί μία εναλλακτική λύση μεταβατικής διαμονής μετά τη νοσηλεία.

Ο Ξενώνας βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Κόσμου σε αυτόνομο κτήριο επί της οδού Κλαδά 5. Έχει τη διαρρύθμιση σύγχρονης κατοικίας, με ζεστή και οικογενειακή ατμόσφαιρα. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 9 άτομα (5 άνδρες, 4 γυναίκες) σε δίκλινα κυρίως δωμάτια. Παρέχονται είδη ιματισμού και καθημερινή λήψη φαγητού.

Απευθύνεται σε ασθενείς με σοβαρή και χρόνια ψυχική διαταραχή οι οποίοι δεν μπορούν να επανέλθουν στην οικογένειά τους μετά τη νοσηλεία είτε γιατί το οικογενειακό τους περιβάλλον κρίνεται ακατάλληλο λόγω διαταραγμένης ενδοοικογενειακής επικοινωνίας είτε γιατί υπάρχουν σοβαρά οικονομικά και γενικότερα ψυχοκοινωνικά προβλήματα στην οικογένεια ή δεν υπάρχουν στενοί συγγενείς για να τους φροντίσουν και οι ασθενείς δεν μπορούν σε αυτή τη φάση να ζήσουν αυτόνομα.

Είναι Ξενώνας βραχείας παραμονής με όριο φιλοξενίας τους 12 μήνες. Για τυχόν παράταση απαιτείται πλήρως αιτιολογημένη απόφαση της θεραπευτικής ομάδας. Κατά το διάστημα διαμονής την ευθύνη της ψυχιατρικής παρακολούθησης έχει ο θεράπων ιατρός του κάθε  ενοίκου. Κατά την είσοδο ορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στη δομή, τον ασθενή και τους τυχόν φροντιστές. 

Την επιστημονική ευθύνη του Ξενώνα έχει ψυχίατρος, ειδικός στον τομέα της Κοινοτικής Ψυχιατρικής, ενώ ειδικά εκπαιδευμένο επιστημονικό και θεραπευτικό προσωπικό καλύπτει σε 24ωρη βάση τις ανάγκες των ενοίκων.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει κοινωνιοθεραπευτική και νοσηλευτική υποστήριξη, ενδυνάμωση στην κοινωνικοποίηση και ένταξη στην κοινότητα και δράσεις ανάπτυξης της αυτονομίας των ενοίκων και της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους. Οι ένοικοι  ενθαρρύνονται να παρακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και αποκατάστασης και ενδυναμώνονται στην προσπάθεια εύρεσης εργασίας. Ταυτόχρονα, προετοιμάζονται για να ζήσουν είτε σε δομές περισσότερο αυτόνομης διαβίωσης στην κοινότητα είτε με την οικογένειά τους ή αυτοδύναμα.