ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ, MD, PhD.
Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας, Α’ Νευρολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
geoprskvs44@gmail.com
gparask@med.uoa.gr
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ
- Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1982-1989)
- Ειδικότητα Νευρολογίας: Νευρολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Τίτλος: Νομαρχία Αθηνών 1995
- Διδακτορική Διατριβή: Νευρολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Μονάδα Νευροχημείας, «Επίπεδα σεροτονίνης και αντιοξειδωτικών παραγόντων (βιταμίνες C και Ε, γλουταθειόνη) στο πλάσμα και το ΕΝΥ και συσχέτιση μεταξύ των στη νόσο του Parkinson» 1995-1999. Λήψη Διδακτορικού Διπλώματος: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 2000.
ΚΛΙΝΙΚΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΡΓΟ
- Παρακολούθηση ασθενών στο τμήμα Νοητικών και Κινητικών Διαταραχών (Τμήμα Β’) της Α’ Νευρολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στα εξωτερικά ιατρεία και συμμετοχή στις εφημερίες του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Παρακολουθούνται ασθενείς με νόσο Alzheimer, αγγειακή άνοια, άνοια με σωμάτια Lewy, μετωποκροταφικές εκφυλίσεις κ.λ.π.). Επίσης υπάρχει ιδιαίτερη ενασχόληση με τις κληρονομούμενες μικροαγγειοπάθειες του εγκεφάλου που οδηγούν σε άνοια, με κυριότερους εκπρόσωπους το CADASIL, COL4A1/A2 και CARASIL.
- Νευροψυχολογική διερεύνηση ανοϊκών, εξωπυραμιδικών και άλλων συνδρόμων, χρήση των διαφόρων δοκιμασιών στη (διαφορική) διαγνωστική, νευροψυχολογική παρακολούθηση εξέλιξης ασθενών και ανταπόκρισης στη θεραπεία, συσχέτιση με βιολογικούς δείκτες του ΕΝΥ των διαφόρων νευροψυχολογικών εικόνων.
- Συμμετοχή στο Τμήμα Νευροχημείας και Βιολογικών Δεικτών για την εφαρμογή μεθόδων προσδιορισμού βιολογικών δεικτών-δεικτών νευρωνικής βλάβης όπως η πρωτεΐνη τ, η φωσφορυλιωμένη πρωτεΐνη τ (τΡ-181) και το αμυλοειδές Αβ42 που χρησιμοποιούνται στην (διαφορική) διαγνωστική διαφόρων νευρολογικών νοσημάτων (κυρίως ανοϊκά και παρκινσονικά σύνδρομα)
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ - ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
- Κλινική μελέτη των νευρολογικών και κυρίως των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων (Ν. Alzheimer, άνοια με σωμάτια Lewy, μετωποκροταφικές εκφυλίσεις κ.λ.π.), αλλά και αγγειακών εγκεφαλοπαθειών (σποραδικών και κληρονομικών).
- Νευροψυχολογική μελέτη των παραπάνω νοσημάτων, συμμετοχή στη στάθμιση δοκιμασιών στον ελληνικό πληθυσμό (IADL, Stroop, Selective Reminding Test.
- Συμμετοχή στην ανάπτυξη μεθόδων προσδιορισμού και μελέτη της διαγνωστικής αξίας των βιολογικών δεικτών (τ, τΡ-181, Αβ42 και συνδυασμοί αυτών) τόσο για την κατανόηση των νευροεκφυλιστικών μηχανισμών σε βιοχημικό επίπεδο, όσο και για την διαφοροδιαγνωστική προσέγγιση των ανοϊκών (κυρίως) συνδρόμων. Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με το Εργαστήριο νευροεκφυλιστικών νοσημάτων της Ακαδημίας Αθηνών αρχίσαμε την μελέτη της α-συνουλεΐνης στο ΕΝΥ ως πιθανού βιολογικού δείκτη των συνουλεϊνοπαθειών (νόσος Parkinson, ατροφία πολλαπλών συστημάτων, άνοια με σωμάτια Lewy). Το πλέον πρόσφατο επίτευγμα του εργαστηρίου μας ήταν ο επιτυχής προσδιορισμός της TDP-43 (πιθανός δείκτης του φάσματος πλαγίας μυατροφικής σκλήρυνσης-μετωποκροταφικής εκφύλισης), γεγονός που επέτρεψε την έναρξη της μελέτης της διαγνωστικής αξίας αυτού του μορίου στις TDP-43 πρωτεϊνοπάθειες.
- Κλινική και εργαστηριακή μελέτη της αγγειακής γνωστικής διαταραχής και των αγγειακών εγκεφαλοπαθειών (επίκτητων και κληρονομικών).
Τα παραπάνω αντανακλώνται σε συνεχή μέχρι σήμερα συγγραφική/συντακτική ενασχόληση που κατανέμεται σε: 1 διδακτορική διατριβή, συγγραφή ή συμμετοχή με κεφάλαιο ή επιμέλεια έκδοσης σε 6 διεθνή ή Ελληνικά βιβλία, πάνω από 95 διεθνείς δημοσιεύσεις και 94 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, 28 ελληνικές δημοσιεύσεις και 80 ανακοινώσεις σε Ελληνικά συνέδρια, τουλάχιστον 47 συνολικά διαλέξεις/εισηγήσεις σε στρογγύλες τράπεζες, ημερίδες ή σεμιναριακές εκδηλώσεις και πάνω από 2300 βιβλιογραφικές αναφορές.