Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΡΕΝΤΖΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

  ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Ονοματεπώνυμο: Ρέντζος Μιχαήλ

Hμερομηνία γέννησης: 12/2/1959

Τόπος γέννησης: Αθήναι

Yπηκοότητα: Ελληνική

Διεύθυνση κατοικίας: Ν.Πολίτη 13, Ηλιούπολη

Tηλέφωνα κατοικίας: 210-9965166

Διεύθυνση εργασίας: Βασ. Σοφίας 72-75

Τηλέφωνα εργασίας: 2107289200, 2107289305

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: mrentzos[at]med.uoa[dot]gr

Στρατιωτική θητεία: Χρόνος υπηρεσίας: Δεκέμβριος 1983 έως Απρίλιος 1986. Bαθμός: Δόκιμος Αξιωματικός του Υγειονομικού.

Ειδικότητα: Νευρολόγος

 

ΠΑΡΟΥΣΑ ΘΕΣΗ

 

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από τον Ιούνιο του 2017

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ

 

Εγκύκλιες σπουδές: ( 1971-1976, Γυμνάσιο-Λύκειο )

 

Προπτυχιακή εκπαίδευση: Εισήχθη το 1977 στην  Ιατρική Σχολή του  Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε το 1983 με βαθμό: Λίαν Καλώς

Ελαβε Αδεια Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος το 1984

 

Μεταπτυχιακή εκπαίδευση:

Εκανε 6 μηνες ειδικότητα Ψυχιατρικής στο 401 ΓΣΝΑ (1985), 5 μήνες ειδικότητα Παθολογίας επίσης στο 401 ΓΣΝΑ (1985-1986) και 1 μήνα ειδικότητας Παθολογίας στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Πρεβέζης (Ιούνιος1986). Εκανε έναρξη ειδικότητας Νευρολογίας στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος» (Δεκέμβριος 1987-Ιούνιος 1988)

   Συνέχισε και τελείωσε  την ειδικότητα στην Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου (Οκτώβριος 1988-Μάρτιος 1991)

 

   Εκπόνησε Διδακτορική Διατριβή με θέμα «Eπίπεδα Παράγοντα Νέκρωσης Ογκου   (TNF-a), Ιντερλευκίνης 1-β (IL-1b), Ιντερλευκίνης-6 (ΙL-6) στον ορό και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό ασθενών με Σκλήρυνση κατά πλάκας» το 1995 με βαθμό: Αριστα.

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

 Το διδακτικόέργο του υποψήφιου αφορά τόσο την προπτυχιακή όσο και την μεταπτυχιακή εκπαίδευση, ασκείται δε ανελλιπώς με την συμμετοχή του στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Νευρολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών τόσο για την εκπαίδευση φοιτητών όσο και ειδικευόμενων στη Νευρολογία. Συμμετείχες σε 5 Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών ως βασικός ομιλητής η/και  οργανωτής

 

 

ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

   Ο υποψήφιοςείχεσυνεχή παρουσία σαν Επιστημονικός Συνεργάτης της Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου στους θαλάμους ασθενών από το 1992 έως το 2002 και σαν Πανεπιστημιακός από το 2002. Από τον Απρίλιο του 2003 μέχρι σήμερα παρακολουθεί σε σταθερή βάση ασθενείς στα Εξωτερικά Ιατρεία της Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου. Από το 2007 μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνος του κλινικού τμήματος Παθήσεων του Περιφερικού Νευρικού Συστήματος της  Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου. Το ίδιο χρονικό διάστημα είναιυπεύθυνος των Ειδικών Εξωτερικών Ιατρείων «Μυασθένειας, Νόσημάτων του Κινητικού Νευρώνα και  Πολυνευροπαθειών». Από το 1992 έως το 2002 υπήρξε Σύμβουλος Νευρολόγος της Μονάδας της Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Συγγρός».

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

   Βασικός συντελεστής οργάνωσης και λειτουργίας  του «Εργαστηρίου Νευροανοσολογίας-Νευροβιολογίας» της Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου από το 1991 μέχρι σήμερα. Ενεργός και διαρκής συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και κλινικά πρωτόκολλα που εκπονήθηκαν η εκπονούνται στο ανωτέρω Εργαστήριο.

Περιγραφή ερευνητικού έργου

  1. Μέτρηση επιπέδων κυτταροκινών (ΙL-1b, IL-6, TNFa, IL-12, IL-15, β-2  μικροσφαιρίνης, νεοπτερίνης) στόν ορό και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) ασθενών με κατά πλάκας σκλήρυνση (ΣΚΠ), πολυνευροπάθειες, άνοιες, πλαγία μυατροφική σκλήρυνση (ΑLS) κ.α. Η χρησιμοποιούμενη μέθοδος ήταν η ανοσοενζυμική μέθοδος Elisa.
  2. Προσδιορισμός αντισωμάτων κατά πρωτεινών του νωτιαίου μυελού με την μέθοδο της ανοσοαποτύπωσης (Western Blot).
  3. Προσδιορισμός μιτοχονδριακών ενζύμων σε μύς ανθρώπων και εγκεφάλους επιμύων.
  4. Μετρήσεις επιπέδων μορίων προσκόλλησης (ICAM, VCAM, ELAM) στον ορό ασθενών με ΣΚΠ, άνοια τύπου Alzheimer και ALS με την ανοσοενζυμική μέθοδο Elisa.
  5. Mελέτη του ρόλου των χλαμυδίων στην ΣΚΠ (προσδιορισμός αντισωμάτων κατά των χλαμυδίων με την ανοσοενζυμική μέθοδο Εlisa στον ορό και το ΕΝΥ ασθενών με ΣΚΠ, προσδιορισμός του mRNA των χλαμυδίων με την μέθοδο της DNA πολυμεράσης  και καλλιέργεια αυτών σε βιολογικό υλικό ασθενών με ΣΚΠ). 
  6. Μέτρηση επιπέδων χυμοκινών (RANTES, CCL2, CX3CL1) σε ασθενείς με φλεγμονώδη (ΣΚΠ) και μη φλεγμονώδη νευρολογικά νοσήματα (άνοιες, νόσος του Parkinson, πλαγία μυατροφική σκλήρυνση κ.α.) με την μέθοδο Εlisa και την μέθοδο ανοσοαποτύπωσης (Western blot).  
  7. Μέτρηση επιπέδων κυτταροκινών και υποπληθυσμών Τ λεμφοκυττάρων σε ασθενείς με Μυασθένεια, Νόσο του κινητικού νευρώνα και αυτοάνοσες Πολυνευροπάθειες. Σύγκριση με άλλα μη φλεγμονώδη νευρολογικά νοσήματα. Μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι η Elisa και η κυτταρομετρία ροής.
  8. Μέτρηση των επιπέδων των προφλεγμονωδών κυτταροκινών  (IL-12, IL-15, IL-17, IL-23) στόν ορό  ασθενών με MG. Σύγκριση με άλλα φλεγμονώδη (MS) και μη φλεγμονώδη νευρολογικά νοσήματα. Η μέθοδος που χρησιμοποιοείται είναι η ανοσοενζυμική μέθοδος Elisa  

 

 

 

 

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

   Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.Συμμετείχε στα εκλεκτορικά σώματα για την εκλογή τριών Λεκτόρων και δύο Επίκουρων Καθηγητών

 

ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ

       Είναι επιβλέπον μέλος Τριμελούς Επιτροπής για εκπόνηση διατριβής. Υπήρξε επίσης απλό μέλος 2 Τριμελών Επιτροπών και μέλος 2 Επταμελών  Επιτροπών.

 

ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

   Είναι μέλος της   Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας  και της  Ελληνικής Ανοσολογικής Εταιρείας.Είναι επίσης Μέλος των κλάδων Νευρομυικών Νοσημάτων και Νευροανοσολογίας στην Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία.                                                                                                  

 

  ΜΕΛΟΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΚΤΟΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ   (ΕΟΦ)  

 

 

 

 ΒΡΑΒΕΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

   Ηταν υποψήφιος για το βραβείο «Μοίρα» το 1996.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ 

 

   Το Συγγραφικό του έργο αποτυπώνεται σε 78 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά του SCI και αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών 1854 από Scopus. h-Index=25. Συμμετοχή του υποψήφιου ως κριτή (reviewer) σε 12 έγκριτα διεθνή περιοδικά  (Neurobiology of the Disease, Journal of Neurological Sciences, Expert Review of Molecular Diagnostics, Clinical Neurology and Neurosurgery, European Journal of Neurology, Journal of Neuroinflammation, Functional Neurology, Neurobiology of Aging, Cytokine, Brain research, J of Psychiatric research, Neuroscience letters). Επίσης έχει 23 δημοσιεύσεις σε Ελληνικά περιοδικά, 37 ανακοινώσεις σε Διεθνή και 38 σε Ελληνικά Συνέδρια. Συμμετείχε επίσης σαν βασικός ομιλητής η οργανωτής σε 42  Επιστημονικές Συναντήσεις.