Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΝΟΣΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΝΟΣΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

 ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Το Ειδικό Ιατρείο Παρεμβατικής αντιμετώπισης της Νόσου Πάρκινσον και άλλων Κινητικών Διαταραχών αποσκοπεί στην εξειδικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών που παρουσιάζουν προχωρημένη Νόσο Πάρκινσον, είτε άλλες διαταραχές κινητικότητας (Movement Disorders) που χρήζουν παρεμβατικής αντιμετώπισης. 

Στην προχωρημένη νόσο Πάρκινσον, εμφανίζονται κινητικές επιπλοκές, με έντονες κινητικές διακυμάνσεις, με περιόδους μη καλής ανταπόκρισης στην από του στόματος φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε άλλες περιόδους της ημέρας εμφανίζονται δύσκολα διαχειρίσιμες υπερβολικές ακούσιες κινήσεις, που ονομάζονται υπερκινησίες.  Παράλληλα, μπορεί να υπάρχει επιδείνωση άλλων κινητικών και μη κινητικών συμπτωμάτων, όπως του παγώματος, της αστάθειας στην βάδιση, διαταραχών του αυτονόμου, νευροψυχιατρικών προβλημάτων και νοητικής έκπτωσης.   Για τις κινητικές επιπλοκές της νόσου έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία έτη παρεμβατικές θεραπείες που οδηγούν σε σημαντική βελτίωση της κινητικότητας και λειτουργικότητας των ασθενών κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ υπάρχει και σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους.

Οι παρεμβατικές  θεραπείες που εφαρμόζονται είναι: α) Αντλία συνεχούς υποδόριας χορήγησης απομορφίνης,  β) Αντλία συνεχούς διανηστιδικής χορήγησης λεβοντόπα/καρβιντόπα, και γ) Τοποθέτηση εν τω βάθει εγκεφαλικού διεγέρτη (DBS) στον υποθαλάμιο πυρήνα ή την έσω μοίρα της ωχράς σφαίρας.

Η απόφαση για την έναρξη και την μορφή της παρεμβατικής αντιμετώπισης  λαμβάνεται από κοινού με τον ασθενή και τους φροντιστές του, ανάλογα με το εξατομικευμένο προφίλ του ασθενούς.   Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, για την αρχή της εφαρμογής της θεραπείας είναι απαραίτητη μία ολιγοήμερη εισαγωγή στο Τμήμα Β για την έναρξη και τιτλοποίηση της αγωγής.  Για την περίπτωση της αντλίας λεβοντόπα/καρβιντόπα γίνεται επέμβαση από εξειδικευμένους επεμβατικούς Γαστρεντερολόγους της Γαστρεντερολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».  Για την τοποθέτηση DBS, υπάρχει συνεργασία με την Α Νευροχειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».  DBS μπορεί να εφαρμοστεί επίσης σε περιπτώσεις έντονης γενικευμένης Δυστονίας. Μετά την έναρξη των παρεμβατικών θεραπειών, υπάρχει παρακολούθηση και ενδεχομένως αλλαγή των παραμέτρων της θεραπείας στο Ειδικό Ιατρείο.  

Πέρα από το καθαρά νευρολογικό κομμάτι, η αντιμετώπιση των ασθενών με προχωρημένη νόσο Πάρκινσον είναι πολύπλευρη, και σε αυτήν συμμετέχουν Ψυχίατρος, Ψυχολόγος, Νοσηλεύτρια με εξειδίκευση στο στρες στα χρόνια Νευρολογικά νοσήματα, Φυσιοθεραπευτές και Κοινωνικοί Λειτουργοί.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ:

ΙΑΤΡΟΙ/ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

Αναστασία Μπουγέα, MD, υποψήφια Διδάκτωρ, Επιστημονική Συνεργάτις 

Ιωάννα Παχή, MD, Υποψήφια Διδάκτωρ

Χρήστος Κορός, MD, PhD, Επιστημονικός Συνεργάτης

Αθανάσιος Λεονάρδος, MD, Νευρολόγος με εξειδίκευση στις Κινητικές Διαταραχές, Επιστημονικός Συνεργάτης

Αθηνά Σιμιτσή, MD, MSc, υποψήφια Διδάκτωρ, Επιστημονική Συνεργάτις

Χρήστος Χριστοδούλου, MD, PhD, Ψυχίατρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Επιστημονικός Συνεργάτης

Λεωνίδας Στεφανής, MD, PhD, Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροβιολογίας

 

ΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Ιωάννης Ζαλώνης, PhD, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας-Νευροψυχολογίας

Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, MSc, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύρια με εξειδίκευση στην διαχείριση του στρες

Φαίη Ευθυμιοπούλου, MSc, Ψυχολόγος-Νευροψυχολόγος

Ευθύμιος Σχοινάς, MSc, Φυσιοθεραπευτής-Εργοθεραπευτής

Μάρκος Ζαχαρής, Κοινωνικός Λειτουργός

Χρύσα Χρυσοβιτσάνου, PhD, Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Ιατρείων Ειδικών Νευρολογικών παθήσεων, με εξειδίκευση στο στρες σε χρόνια Νευρολογικά Νοσήματα

 

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

210-7251315