Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Ο Βασίλειος Κωνσταντινίδης είναι νευρολόγος, μέλος Ε.ΔΙ.Π., ο οποίος εξειδικεύεται στα νευροεκφυλιστικά νοσήματα (ανοϊκά σύνδρομα και κινητικές διαταραχές), με ιδιαίτερη έμφαση στα άτυπα παρκινσονικά σύνδρομα. Έλαβε το Πτυχίο της Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2003. Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα της διατριβής τα νευροχημικά και απεικονιστικά χαρακτηριστικά σε ασθενείς με επαυξημένα παρκινσονικά σύνδρομα.

Από το 2014 εργάζεται αδιαλείπτως στο Τμήμα Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων και Επιληψίας του Αιγινητείου Νοσοκομείου, το οποίο εξειδικεύεται στην διερεύνηση και αντιμετώπιση ασθενών με νοητικές και κινητικές διαταραχές, ιδίως με άτυπους φαινοτύπους.

Από το 2023 είναι υπεύθυνος του Ειδικού Ιατρείου Άτυπου Παρκινσονισμού, που αποσκοπεί στην διαγνωστική και θεραπευτική προσπέλαση ασθενών με άτυπο παρκινσονισμό, όπως Προοδευτική Υπερπυρηνική Παράλυση, Φλοιοβασική Εκφύλιση και Ατροφία Πολλαπλών Συστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό σε συνεργασία με το Τμήμα Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων και Επιληψίας του Αιγινητείου, την Μονάδα Νευροχημείας και Βιολογικών Δεικτών, την Μονάδα Νευρογενετικής, την Μονάδα Νευροψυχολογίας και την Μονάδα Νευροψυχολογίας του Αιγινητείου, γίνεται προσπάθεια ολιστικής προσέγγισης των ασθενών με άτυπο παρκινσονισμό.

Από το 2023 είναι επιστημονικός κλινικός υπεύθυνος (εργαστηριακή υπεύθυνη: Αν. Καθ. Φωτεινή Μπουφίδου) της Μονάδας Νευροχημείας και Βιολογικών Δεικτών του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Στο πλαίσιο αυτό διενεργείται προσδιορισμός βιοδεικτών εγκεφαλονωτιαίου υγρού για τη νόσο Alzheimer, όπως (β-αμυλοειδές με 42 και 40 αμινοξέα, ολική και φωσφορυλιωμένη ταυ πρωτεΐνη), ενώ σε ερευνητικό επίπεδο γίνεται προσπάθεια ανάδειξης νέων βιοδεικτών στα νευροεκφυλιστικά νοσημάτα, σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά ιδρύματα του εσωτερικού και εξωτερικού (όπως α-συνουκλεΐνη, TDP-43).

Ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον του αποτελούν τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, με έμφαση στα ανοϊκά σύνδρομα και άτυπα παρκινσονικά σύνδρομα. Βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν οι νευροχημικοί και απεικονιστικοί βιοδείκτες των νοσημάτων αυτών, όπως αποτυπώνονται στις δημοσιεύσεις του σε ξενόγλωσσα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, καθώς και στις αντίστοιχες ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Κατάλογοι δημοσιεύσεων:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/myncbi/1Vur5g8rdzcMwo/bibliography/public/

https://scholar.google.gr/citations?user=0lohSD8AAAAJ&hl=el&oi=ao